Asturies tien muncha tradición quesera. Alcontramos más de 42 variedaes, convirtiéndonos nel mayor territoriu européu con más tipos de quesu autóctonu.
Por tola xeografía asturiana, la fabricación de quesos n'otros tiempos yera bayurosa y formaba parte de la casería y de la vida diaria. Cada llugar tenía'l so quesu, polo que fueron y son un productu básicu dientro de la gastronomía asturiana. Munchos d'ellos tan desapaecíos o arrequexaos na vida doméstica de algunes cases, por dellos motivos:
- El cambiu de trabayu de la xente, dexando l'agricultura y la ganadería pa trabayar na industria o nel sector servicios.
- La marcha de los pueblos a les villes y ciudaes
- La decadencia del sector llecheru (Hai que recordar qu'Asturies, a prinicipos del sieglu XX foi la primer productora llechera n'España)
- La dificultá na comercialización del mesmu pola poca producción
L'únicu quesu que se mantuvo foi'l Cabrales anque col pasu de los años se fueron y se van recuperando munchos y anguaño, son una práctica artesanal n'aumentu, pol puxu cultural d'esti productu tán grande.
Quesos con Denominación d'Orixe Protexía (D.O.P.):
¿Qué ye la Denominación d'Orixe Protexía.?
La D.O.P. tiénenla los productos que cumplen con:
- Tener un llugar determináu de procedencia (Asturies, Cabrales...)
- Pola so calidá y característiques que tien el productu, fundamentalemte o esclusivamente por mor de que pertenez a un mediu xeográficu particular, colos factores naturales y humanos qu'hia nesi llugar.
- Porque les fases de producción acontecen en la so totalidá nesa zona xeográfica determinada.
(D.O.P.1981. Cabrales y Peñamellera Alta)
QUESU CAMONÉU
(D.O.P. 2003. Onís y Cangues d'Onís)
(D.O.P. 2003. Onís y Cangues d'Onís)
QUESU AFUEGA'L PITU
(D.O.P. 2003. Morcín, Riosa, Gráu, Tameza y Salas)
(D.O.P. 2003. Morcín, Riosa, Gráu, Tameza y Salas)
QUESU CASÍN
(D.O.P.2008. Casu, Sobrescobiu y Piloña)
(D.O.P.2008. Casu, Sobrescobiu y Piloña)
Quesos con Indicación Xeográfica Protexía (I.X.P.)
En procesu de D.O.P., ye dicir, agora ta cola Indicación Xeográfica Protexía (I.X.P), pasu previu a la D.O.P.La I.X.P. ye'l pasu previu a la regulación d'un productu como D.O.P. y tiénenla los que cumplem:
- Un llugar determináu
- Tien que tener una cualidá determinada, una reputación u otra característica que puea esencialmente atribuise al so orixe xeográficu
- De toles fases de producción, al menos una tien que tener llugar na zona xeográfica a la que pertenez
Quesos d'Asturies: l'oriente
PARRES (Les Arrionedes)
Quesu de Peña Tú
Esti quesu faise na aldea de Prunales, parroquia de Castiello.
Esti quesu faise na aldea de Prunales, parroquia de Castiello.
LLANES (Llanes)
Quesu de piedra. Quesu de San Roque del Acebal. Quesu de Carriles o inxestu
Quesu de Porrúa
Quesu de Porrúa
PEÑAMELLERA BAXA (Panes)
Quesu de Canal de Ciercos
PEÑAMELLERA ALTA (Alles)
Quesu de Rozagás
CABRALES (Carreña)
Quesu d'Arangas
Quesu Sierra del Cuera
Berodia
ONÍS (Benia) CANGUES d'ONÍS (Cangues)
AMIEVA (Sames)
Quesu La Collada.
Vega de Sebarga
Quesu oveyeru
PONGA (San Xuan)
Quesos d'Asturies: el centru
PILOÑA (L'Infiestu)
Quesu de Madelva
NAVA (Nava)
SARIEGU (Vega)
Quesu el duernu
SIERO (La Pola)
Quesu castañeru
CASU (El Campu) SOBRESCOBIU (Rusecu)
LLAVIANA (La Pola)
Quesu d'El Borxal
SAMARTÍN DEL REI AURELIO (Sotrodio)
Quesu el güelu
LLANGRÉU (Sama)
Quesu el güelu
MORCÍN (Santolaya) RIOSA (La Vega) GRÁU (Gráu) TAMEZA (Villabre)
AYER (Cabanaquinta)
Quesu podre
(artesanal, fechu polos pastores y vaqueros ayeranos)
L.LENA (La Pola)
Quisu de vixiga
(ellaboráu nuna vixiga de gochu)
MIERES (Mieres)
QUIRÓS (Bárzana)
Queiso de bota
PROAZA (Proaza)
AVILÉS (Avilés)
Quesu de Miranda Monje
ILLAS (Caizuela)
Quesu La Pera Quesu gorfoli (artesanu) Quesu de Peñaceo
LES REGUERES (Santuyanu)
Quesos por Conceyos: l'occidente
PRAVIA (Pravia)
SALAS (Salas)
Quesu afuega'l pitu Quesu de Castillo de Salas Quesu Valle del Narcea
CUAÑA (Cuaña)
Queso carbayo (variedá de nuez y ablanes)
GRANDAS (Grandas)
Quesu d'OzcosCANGAS DEL NARCEA (Cangas)
Quesu xinestosoFaciendo quesu:
Contstamos ya investigamos:
¿Gústate'l quesu?¿Cuálos comiste o probasti dalguna vez?
¿Cuál ye'l to quesu favoritu? Busca inforamción n'iternet pa depués comentalo en clas.
Cuando vayas al mercáu, mira a ver si se vienden quesos d'Asturies y apunta cuálos y d'onde vienen. Pues preguntái al queseru. Mira a ver si nes etiquetes usen la llingua asturiana.
Visites recomendaes:
Muséu Cueva Esposición del Quesu (Cabrales)Muséu Etnográficu de la Llechería (Morcín)
Más info:
Quesos d'asturiesArtículos perguapos:
Cuarenta del paraiso
Llocos pol quesu asturianu