lunes, 17 de diciembre de 2018

Los Ocleros de Tazones, ayudantes del Anguleru

Los Ocleros de Tazones esperen otra vuelta, esti añu con munches ganes al Anguleru pa poder cumplir col so llabor qu'entamaron hai dos años: recibir y ayudar al Anguleru nel pueblu maliayu de Tazones, pa repartir ilusión ente les ñeñes y ñeños locales. Esti añu amás, tán acabantes de confirmar la presencia na xira que L'Anguleru y los llendadores van facer pol C.R.A. La Marina el prósimu vienres 21 d'avientu.
Esti colectivu d'homes y muyeres que se dediquen o dedicaben a la recoyida del ocle, van vistíos con traxes d'agua, guantes, gorros de llana y amazcaraos con barbes, con botes o zapatos d'agua y la ferramienta tradicional na recoyida d'olce, amás faroles pa poder allumar les caleyes de Tazones pela nueche.
Nun se-yos escaez los sos antepasaos, yá que foi una xera que desenvolvieron les muyeres, que d'aquella yeren les que s'encargaben de recoyer la ocla na sablera de Tazones, demientres los sos homes se facíen a la mar y poro, cada salida nun dexa de ser un homenaxe a elles, que foron fundameneales na economía local y doméstica de les cases y llares d'esti puertu mariñán.
Dende hai dos años, reciben al Anguleru na sablera de Tazones, pa depués dir camín de la rula onde reciben a les y los vecinos, repartiendo paquetes de garulla ente los más pequeñinos. Depués, al alborecer, los olceros reparten los regalos que los ñeños y ñeñes-y pidieron al Anguleru, quien ta peragradecíu del llabor d'esti colectivu.

LOS OCLEROS Y L'OLE
L'ocle, ocla tamién ye una planta marina que forma grandes praderíos con yerbazales nel fondu marín. Maurez a finales de branu y coles primeres marees fuertes de fondu esprendese pa llegar al debalu de les corrientes a les sableres y quedase varada nos sables cola baxamar, dacuando ye tala la cantidá que paez una alfonmbra qu'esparde un arume y fuerte golor a yodo y mar.
Semeya: LNE Irma Collín
Les persones dedicaes a recoyelo, los ocleros empiecen a recoyelo nel mes de setiembre, durante los meses de la seronda ya iviernu. Antaño, nel pueblu de Tazones yera llabor que facíen les muyeres yá que los homes salíen a la mar y yera una manera de ganar un ingresu estra, mui necesariu pa les families mariñanes, munches vegaes, necesitaes poles condiciones de la mar (nortiaes y temporales que facíen perdifícil salir a pescar). 
Semeya El Comercio
Anguaño, ye un sector en puxu, puesto que xenera munchu emplegu, sobre too en zones castigaes pol paru o pol abandonu del sector pesqueru y pa recoyelo úsase maquinaria agrícola especializada y camiones.
Semeya: Bernardo Busto
En recoyéndo l'ocle de les sableres, hai que secalu, cola ayuda del aire que ye causi tan importante como que nun llueva, y en secándolo, viéndese a les empreses que lo utilicen pa estrayer agar-agar y facer una xelatina que tien numberoses utilidaes na ellaboración de cosmética, en medicina, en productos de alimentación y dietética y agora tamién ta de moda nos na cocina d'autor.
Equí vos dexamos a Los Ocleros a vista de les ñeñes y ñeños de la Escuela de Tazones: